Bokanbefalinger – fem bøker om personvern
Photo by Kimberly Farmer on Unsplash
Ved ujevne mellomrom spør noen meg om jeg kan anbefale noen bøker om personvern! Og selvfølgelig kan jeg det.
Jeg er nemlig en av de raringene som leser bøker om personvern på fritiden. Jepp, så nørd er jeg!
Og det er mest sannsynligvis du også – ellers hadde du ikke abonnert på et nisje-nyhetsbrev om personvern! Mohahaha!
Uansett!
Her er fem bokanbefalinger – bøker om personvern!
1 The Chaos Machine av Max Fisher
Vi som driver med personvern, har visst at man bør være skeptisk til SOME lenge før det ble kult. Denne boka illustrerer i stor grad hvorfor.
Kort fortalt kommer forfatteren med gjentatte eksempler på hvordan Meta har satt personvern til side, og profitt øverst. Samt hvordan alle former for SOME er bygget for å holde på oppmerksomheten vår, også på bekostning av hva som er bra for oss.
Det betyr at SOME akselererer de delene av oss som er de aller verste – som «oss og dem»-mentalitet, mobb-mentalitet og hvordan så lite som en håndfull superpostere kan påvirke hvordan du (ja, DU ja) vurderer et moralsk spørsmål.
La meg sitere fra boken:
«We woulkd like to think of ourselves as following an innate moral code, delivered from lofty principles, lived experience, the advice of a trusted elder. In truth, studies find over and over, our sense of right or wrong is heavily, if unconsciously, influenced by what we believe our peers to think: morality by tribal consensus (…).»
2 The Perfect Police State: An Undercover Odyssey into China's Terrifying Surveillance Dystopia of the Future av Geoffrey Cain
Du som driver med personvern, vet at alle personvernreglene vi har, kommer fra menneskerettighetene.
Menneskerettighetene i form av den Europeiske menneskerettighetskonvensjonen i Europa, er et internasjonalt regelverk som i all hovedsak sprang frem fra de mange overgrepene som statene utførte mot egen befolkning under første og andre verdenskrig.
Og nettopp dette er et viktig poeng med personvern: det er rettigheter som skal beskytte mot overgrep fra staten.
For staten har historisk ikke vært veldig god på å håndtere annerledeshet. For eksempel funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, religiøs eller etnisk bakgrunn.
Og i trygge Norge høres dette ofte rart ut. For staten er jo så snill.
Men det er den ikke alltid. Og det kanskje kjipeste eksempelet jeg kjenner til er hvordan kommunistregimet i Kina overvåker, undertrykker og egentlig prøver å utrydde minoriteten Uighurerne.
Denne boken forklarer hvor ille et low key folkemord kan bli ved hjelp av teknologiske virkemidler og hvor langt det er mulig å gå i å misbruke minoriteters personopplysninger.
3 Data Driven: Truckers, Technology, and the New Workplace Surveillance av Karen Levy
Denne boka er resultatet av en ph.d. om den overvåkningen som transportsjåfører utsettes for.
Det er lett for meg som sitter på kontor å sette med inn i den typen overvåkning som oss kontorfolk utsettes for, og mye mindre den typen overvåkning som mer praktiske yrkesgrupper blir gjenstand for.
Likevel har jeg hatt en mistanke om at det skjer en langt større overvåkning av andre, mer praktisk rettede yrkesgrupper.
Det er også en del overlapp her mellom overvåkning på arbeidsplassen, automatisering, endrede krav til mennesker som arbeidstakere og en slags undergraving av arbeidstakeres kompetanse. Dette selv om bransjen tilsynelatende ikke har nok folk.
Denne boka er hjerteskjærende på en litt rar og intim måte. Og jeg har en litt mer enn kvalifisert mistanke om at selv om denne boka gjelder forhold i USA, sliter vi med mange av de samme problemstillingene i Norge.
Skulle jeg ha skrevet en ph.d. (noe jeg IKKE kommer til å gjøre), er det dette jeg skulle ha skrevet om.
4 Practical Data Privacy av Katharine Jarmul
Jeg får ofte spørsmål om jeg har noen tips til lærebøker i personvern. Og dette er det, selv om det ikke er en innføring i GDPR og jussen.
Det er likevel en lettlest lærebok i personvern som gir deg innsikt i hvordan folk med mer teknisk bakgrunn jobber med faget. Den er enkel og lettlest, og anbefales på det aller sterkeste!
5 Lovkommentarer til personopplysningsloven og GDPR – både nye OG gamle!
Jeg er jurist og tilnærmer med personvernfaget først og fremst fra et rettslig perspektiv. Det vil si at jeg leser loven.
Derfor har jeg en forkjærlighet for lovkommentarer. Både nye og gamle!
De beste lovkommentarene har gjerne en lengre innledning før selve kommentaren som har gitt meg nyttig informasjon om hvordan den juridiske litteraturen så på personvern da den ble skrevet.
Særlig liker jeg den gamle lovkommentaren til Universitetsforlaget for personopplysningsloven av 2000 av Johansen, Karspersen og Skullerud.
Og generelt har jeg nok en forkjærlighet for lovkommentarene til Universitetsforlaget. Dette går utelukkende på personlig preferanse!
Denne bloggposten er basert på nyhetsbrevet mitt om personvern. Driver du med personvern og kunne tenke deg støtte i form av et ukentlig nyhetsbrev? Meld deg på her!