Hvorfor jeg ikke bruker TikTok

Photo by visuals on Unsplash

For en tid tilbake tiden fikk jeg et åpent spørsmål på LinkedIn. Spørsmålet gikk ut på om jeg kunne forklare hva som er greia med at USA i flere omganger har vurdert å forby TikTok.

Bak USAs vurdering ligger det flere ting. Blant annet sikkerhetspolitiske hensyn som jeg ikke har innsyn i. Så jeg kan åpenbart ikke uttale meg om det.

Men jeg vet hvorfor JEG ikke bruker TikTok. Det er av personvernhensyn, men kan også forklares i hva vi vet om hvordan det står til med rettsikkerheten i Kina.

Lets get into it!

EDPBs utredning om personverntilstanden i Kina

For noen år siden bestilt EDPB (Det europeiske personvernrådet) en utredning om personverntilstanden i landene Kina, Russland og India. Du kan finne den her.

https://www.edpb.europa.eu/system/files/2022-01/legalstudy_on_government_access_0.pdf

Dette er ikke en offisiell tredjelandsvurdering stemplet og godkjent av verken EDPB eller EU-kommisjonen. Men du kan bruke den til DIN tredjelandsvurdering.

Så hva er greia med rettstilstanden i Kina som gjør at jeg ikke vil bruke TikTok?

Veldig kort fortalt: Kina er et diktatur helt uten grunnleggende menneskerettigheter som personvern, ytringsfrihet og organisasjonsfrihet som vi som bor i Norge tar for gitt.

Men hva betyr det rettslig? Rapporten fremhever tre ting som er problematisk med Kina sånn personvernmessig:

1.       Lovverket i Kina pålegger både private og offentlige virksomheter å ikke begrense myndighetenes tilgang til personopplysninger

Jepp, la den synke inn: Både offentlige og private virksomheter som opererer i Kina er pålagt å ikke begrense myndighetenes tilgang til de personopplysningene som virksomheten behandler.

Det er et ganske annet utgangspunkt enn det som vi er vandt til i vår rettstradisjon.

2.       Det finnes ikke uavhengige tilsyn som skal kontrollere at lovene som regulerer myndighetenes tilgang til personopplysninger ikke misbrukes

Kina har interne kontrollmekanismer for dette, men det er ikke nok.

For at kinas lover skal gi deg som registrert tilsvarende personvern som du har etter GDPR, må landet ha uavhengige tilsynsmekanismer for personvern. Datatilsynet er et eksempel på dette.

3.       Du som registrert har ikke noen du kan gå til for å håndheve personvernrettighetene dine

I Norge kan du som registrert klage direkte til den virksomheten det gjelder, gå til Datatilsynet eller domstolene for å få håndhevd personvernrettighetene dine. Det kan du ikke i Kina.

Rapporten bestilt av EDPB beskriver hvordan flere av personvernrettighetene dine ikke gjelder når myndighetene ønsker tilgang til personopplysningene dine.

Jammen jammen, er ikke Kina like ille som USA?

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har beskrevet menneskerettssituasjonen og hvilket rettsvern du har i Kina med tanke på personver, og så fått en reaksjon à la: «Ja, akkurat slik som i USA!».

Min første refleks er alltid å tenke at denne typen uttalelse er feil. Det ER en forskjell på USA og Kina.

USA er fortsatt et demokrati og en rettsstat. Det er et land som har mer uavhengige kontroller i form av f.eks. domstoler enn det Kina har.  

Men det er LANGT ifra en perfekt rettsstat. Det er et land som har og fortsetter å gjøre grove menneskerettighetsbrudd. Som et eksempel kan jeg jo nevne at Guantanamo fortsatt eksisterer og der sitter det folk som er fengslet helt uten å være siktet for noe og også uten dom.

Likevel vet jeg hvilket land JEG ville foretrukket å bo i. Før trodde jeg det var nok. Men det er det ikke. Det holder ikke at for de aller fleste av oss nordmenn vil USA være et forholdsvis trygt land sånn med tanke på rettsikkerheten og personvernet vårt.

Om du er en melaninrik nordmann, kanskje også med muslimsk bakgrunn, skjønner jeg GODT at du likestiller Kina og USA. Jeg er ikke enig, men jeg skjønner det.

Jeg forstår at du trekker grensa et annet sted enn jeg fordi folk som ligner på deg har blitt utsatt for LANGT større menneskerettighetsbrudd enn det som folk som ligner på meg har blitt.

Denne bloggposten er basert på nyhetsbrevet mitt om personvern. Driver du med personvern og kunne tenke deg støtte i form av et ukentlig nyhetsbrev? Meld deg på her!

Previous
Previous

Er en personvernsertifisering som CIPP/E «verdt det»?

Next
Next

Det du må vite om Scania-dommen (C-319/22) - krav til supplerende behandlingsgrunnlag